Field Day IARU 2009

    Si in acest an, echipa de radioamatori reunita sub indicativul YO8KGU, a participat in traditionalul concurs ce reuneste anual radioamatorii de pe intreaga planeta sub conceptul de "Field Day".

    Ce inseamna Field Day?
    In traducere simpla, un concurs anual la care participa radioamatori din toata lumea, si care promoveaza folosirea surselor alternative de energie. Este un concurs in care clasamentele nu conteaza asa mult; cel mai important lucru fiind provocarea de a lucra in conditii de separare totala de reteaua de energie electrica si "supravetuirea" in conditiile lipsei confortului care ti-l asigura propria locuinta. Ca si surse de energie se pot folosii acumulatori, panouri solare, eoliene, generatoare hidro, etc. Participarea in acest concurs ne ofera un motiv bun sa petrecem un sfirsit de saptamina pe munte. Asa ca,
    vineri dupa-amiaza, Cezar Lesanu - YO8TLC impreuna cu echipa de radioamatori - speologi de la "Fundatia de Speologie - Suceava" au hotarit sa-si petreaca weekend-ul in masivul Rarau pentru a demonstra ca se poate lucra in acest concurs cu energie generata de vant.
    Pentru a indeplinii acest deziderat, Adrian Done - YO8AZQ impreuna cu Radu Georgescu - YO3GWP au realizat un generator eolian de 100 W care va furniza energie pentru acumulatorii de 160 Ah.

    Generatorul a fost instalat in Rarau la "cabana" Fundatiei de Speologie care nu beneficiaza de racordare la reteaua nationala de electricitate. Desi se anuntase vreme rea, Masivul Rarau ne-a delectat cu o vreme superba ce ne-a permis instalarea echipamentelor in conditii prielnice. S-au folosit 2 statii radio, un KenWood TS440, un Yaesu 817 ND pentru backup, 2 antene, un DeltaLOOP si un dipol vertical.

    Statia de club YO8KGU a fost prezenta in toate cele 24 de ore ale concursului, operata de cei 2 operatori ai sai: Cezar Lesanu - YO8TLC si Adrian Done - YO8AZQ realizand 423 de QSO-uri cu statii din lumea intreaga.

    Multumim pentru sprijinul logistic acordat de Fundatia de Speologie Suceava si C.S.T.A. Suceava.

     

    Echipa YO8KGU:
    YO8TLC - Cezar
    YO8AZQ - Ady
    YO8SSO - Dumitru
    YO3GWP - Radu
    YO8SFF - Dani
    YO8ROZ - Anca
    YO8TDD - Laura
    Viitor Radioamator - Gabriela

    Video
    Montarea Eolianei
    Cezar operand statia YO8KGU
    Echipament Radio
    Montarea generatorului eolian
    Dani lucrand la inatime
    Eoliana pe "cabana Speo"
    Pauza de masa
      
    Generatorul Eolian in functiune
    Statia YO8KGU in concurs
     
    Generatorul Eolian in functiune
    Statia YO8KGU in concurs